tisdag 6 november 2012

Basal förbränning, värt att veta!

Basla förbränning, BMR,  från engelskans Basal Metabolic Rate, är ett mått på hur mycket energi kroppen gör av med under vila.
Dvs om du ligger i sängen all din vakna tid så är den basala förbränningen den mängd energi som du behöver för att hålla kroppen igång.

  • Alltså energimängd som krävs för att alla vitala organ kan fortsätta fungera.  
Den basala metabolismen varierar från person till person, även om variationerna inte är särskilt stora, och den är oftast hägre hos män än hos kvinnor. Därför finns en formel för män och en för kvinnor, när den basala förbränningen ska räknas ut.

För att snabbt förstå principen, gäller att generellt förbrukar vi 22-25 kcal/ kg och dag, om vi inte rör  på oss alls. En normalt aktiv människa förbränner 1,5 gånger mer/dag.

Ett standardexempel för en person som väger 70 kg bli: 

  • ca.  23 kcal x 70 kg = 1610 
  • 1610 x 1,5 =  2415 kcal/dag
Äter du då 1415 kcal/dag resulterat det i en viktminskning med 1 kg/ vecka enbart genom att du äter mindre. Lägger du då till träning kan du äta mer eller minska mer i vikt. Kom bara ihåg att ju mindre du äter desto högre kvalité måste maten bestå av för att du ska få i dig all näring som kroppen behöver. 

Behöver jag veta min basala förbränning!? 
Viktminskning handlar om ligga på ett kaloriunderskott.
Så vill du gå ner i vikt genom att räkna kalorier, är det bra att ha någorlunda koll på BMR.
Men idag finns det hjälp att få! Då de flesta "viktminskningsverktyg" gör detta åt dig. Som tex ShapeUp-appen som jag använder. Dessutom reglerar de automatiskt din kcal-nivå när du minskar i vikt.

Glöm inte att träna!!! 
Träning förbränner inte bara energi, dessutom byggs muskler och ju mer muskler du har desto högre blir din basala förbränning!





För dig som ändå vill räkna själv:
Jag har fått lära mig att räkna ut den BMR enligt en formel som kallas Herris-Benedict Equation
Det är inte så svårt så det kan du göra själv om du vill! Genom ekvationen får du fram en uppskattning på hur mycket energi du behöver dagligen. Men ekvationen säger ingenting om kvaliteten på energin.

1.

2.

Resultatet från ekvation 1. skall sedan multipliceras med din aktivitetsnivå från tabell 2. för att ta hänsyn till din aktivitetsnivå! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar