torsdag 8 november 2012

Mat och träning, träning och mat

Det där med mat och träning
Efter ett träningspass är det viktigt att fylla på med både vatten och mat. Att gå ner i vikt, bygga muskler och bränna fett är processer som är energikrävande för kroppen. Det är därför viktigt att fylla på med energi efter träningen. Men det är viktigt att det är rätt energi i rätt mängd! 

Det kan vara en klurig balans. Det är lätt att tycka att man kan unna sig något extra efter träning, men det går så fort äta upp allt man nyss förbrukat!:) Så var medveten om det är viktminskning du strävar efter! Å andra sidan är all träning, i motsättning till vad man kanske tror, muskelnedbrytande. Äter man inte alls efter träning får träningen knappast den önskade effekten.

Det är individuellt hur, vad och när det är bäst att äta. Så det bästa helt enkelt att prova sig fram. En fördel med att räkna kcal är att du alltid får i dig en passande energimängd, men var uppmärksam på näringen! Godis är ingen bra energikälla, naturligtvis:)

Personligen tycker jag inte om att äta för nära inpå ett pass, jag känner mig ofta tung och seg i kroppen då och får lätt håll, vilket resulterar i att jag inte orkar ta i lika mycket. Jag orkar heller inte träna så hårt på tom mage. Så igen, försök hitta vad som är en lagom energimängd och vilken tid som är bäst att äta för dig!

Några korta rader att lägga på minnet:
  • Kolhydrater är bra innan träning, men de ska vara långsamma och inte i för stor mängd.
    - Då kommer du orka mer! 
  • Drick vatten! 
  • Direkt efter träning kan du fylla på med en liten portion kolhydrater igen.
    - Ett äpple, en banan eller en skiva grovbröd med skinka tex. 
  • Någon timme efter träningen är det dag att fylla på med mer energi, men mer fokus på protein denna gång. 

Många  upplever att aptiten minskar efter ett träningspass. Så det kan vara en bra idé att träna innan den måltid där du brukar äta som mest! 




Bilder från gårdagens spinning, eller snarare 
hemma, snart på väg!


Torkar svetten och fyller på vattenflaskan efter passet!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar